DODENHERDENKING 4 MEI

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument. In heel Nederland verloopt de nationale herdenking op de volgende manier:

  • Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen 2 minuten stil.
  • De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang. Vaak zijn er na 20:02 uur nog activiteiten, zoals kransen en bloemen leggen.

Openbare gelegenheden en winkels horen rekening te houden met de dodenherdenking. Dat betekent:

  • Bij voorkeur geen feesten en dergelijke geven.
  • Liefst geen muziek en activiteiten tussen 19.45 en 20.15 uur. Voor bezoekers moet het in ieder geval mogelijk zijn tussen 20:00 en 20:02 uur 2 minuten stilte te houden.
  • Winkels sluiten om 19.00 uur. Dit staat in de Winkeltijdenwet. Maar een gemeente mag winkels toestemming geven om open te blijven.

Datum en tijd dodenherdenking

De nationale herdenking is altijd op 4 mei. Ook als deze dag een zondag is of samenvalt met een religieuze feestdag. De herdenking van 4 mei begint in Nederland om 18:00 uur en eindigt bij zonsondergang. Dit is ongeveer 21:10 uur.

2 minuten stilte dodenherdenking

De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur.

Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment. Meestal is dit in de vroege avond van 4 mei. Andere plaatsen zijn bijvoorbeeld:

  • Nederlandse ambassades;
  • uitzendgebieden waar Nederlandse militairen werken;
  • de erevelden met graven van oorlogsslachtoffers.

De algemene Artillerie dodenherdenking vindt uiteraard plaats bij het monument op de bakermat van de Artillerie namelijk de LbO in 't Harde.

Op deze dag wordt er tijdens de herdenking op de dam een Erecouleur (erehaag van 60 veteranen) gevormd. Hiervoor komt tegen die tijd een uitvraag waarna je je op kan geven. (bij grote belangstelling wordt er geloot)

Voor deze herdenking worden uitnodigingen verstuurd naar alle geledingen van de Artillerie.

Dit soort herdenkingen zijn uitermate geschikt voor een moment van bezinning en reflectie.