Oprichting 41 Afdeling Artillerie op 18 januari 2019

Het Vuursteun Commando kent sinds vandaag weer een zelfstandige afdeling artillerie. Vanmiddag werd op de Legerplaats bij Oldebroek formeel 41 Afdeling Artillerie opgericht.

De komst van de nieuwe eenheid symboliseert het begin van het herstel van de vuursteun binnen de landmacht. Door de oprichting is er weer een specifieke eenheid voor de operationele inzet van vuursteun met pantserhouwitsers en 120mm-mortieren.
Uit de evaluatie van het Vuursteuncommando (VustCo) bleek dat er behoefte is aan een dergelijke, nieuwe eenheid. Bij het VustCo was het tot vandaag een deeltijdtaak. De oprichting van de nieuwe eenheid was een essentiële voorwaarde om de volgende stap te kunnen zetten: uitbreiding van de grondgebonden vuursteun (artillerie).

Commando-overdrachten
Na de officiële oprichting wisselt het commando. Luitenant-kolonel Rob ten Horn neemt dan de plaats in van ranggenoot Rienk Sijbrandi die de leiding had over de afdeling artillerie. "Mijn prioriteiten voor de komende tijd zijn; samenwerking, gezamenlijkheid, groei en het versterken van de operationele gereedheid", aldus ten Horn. 
Luitenant-kolonel ten Horn werd aansluitend ook Korpscommandant van het Korps Rijdende Artillerie.