SUNSET MARCH 24 NOVEMBER 2018

SUNSET MARCH 24 NOVEMBER 2018

Nadat op 13 september 2018 Arjan Dijkhuizen ons had aangemeld voor de Sunset March ben ik aan de slag gegaan om het een en ander te organiseren.

Al snel na de eerste oproepen aan onze rijders kwamen er een aantal aanmeldingen binnen en ben ik in overleg gegaan met het Team 31 (het organiserende en ondersteunende team van de Sunset March). Met name met oud rijder Dirk-Jan van Zuidam (lid Team 31) is er continue overleg geweest om wat afspraken te maken tav het detachement, de kranslegging en vele andere zaken die nodig zijn om zo’n soort herdenkingsmars te organiseren.

Op 24 november 2018 om 16.15 uur stond het detachement van 14 pax klaar op het startpunt. Daar werden we geïnformeerd over de Sunset March en de wijze van lopen van de oversteek. Dit alles werd verzorgd door oud rijder George de Jongh (lid Team 31)

Degene die de eenheid aanmeldt op een bepaalde datum om de Sunset March te lopen is tevens “Veteraan van de dag” en loopt dan vooraan.
Om 16.30 uur stonden we opgesteld, Arjan als rechtervoorman en ik achteraan om het “Voorwaarts-Mars” te commanderen (overigens het enige commando dat wordt gegeven tijdens de mars, want die wordt in stilte gelopen) om zodoende met de mars aan te vangen. Het is dan wachten tot de stadsverlichting aangaat (zonsondergang om 16.37 uur) waarna na 10 seconden de 1e lamp van 48 ontbrand. Dat is het moment waarop voorwaarts wordt gegaan. Vervolgens gaat elke 10 seconden de volgende lamp aan en is het zaak voor de Veteraan van de dag om daar dan ook netjes op tijd aanwezig te zijn. Het tempo ligt relatief laag (tussen de 4-5km/u).

Na aankomst aan de overzijde (bij de 48e lantaarnpaal die aangaat) zijn we naar de rechterkant van de brug gelopen om vervolgens om te kijken naar de brug waar als laatste de lampen in de boog en onder de brug aangaan.

Hierna is de opstelling bij het monument ingenomen, hebben Arjan en ik een krans gelegd en heeft het volledige detachement door middel van de militaire groet deze Sunset March afgesloten.

Het lopen van deze oversteek in volledige stilte is indrukwekkend waarbij eenieder met zijn gedachte is op een plek of gebeurtenis die hem of haar dierbaar is. De reacties en gesprekken achteraf (gelijk na de mars, maar ook de dag erna via de diverse media) gaven dit ook aan.

 

De volledige uitleg over deze Sunset March en een videofilm over de geschiedenis hierachter kunt u lezen en zien d.m.v. de onderstaande links

Uitleg Sunset March

Video geschiedenis oversteek 20 september 1944

 

Peter Jacobs
Coördinator KRA, Sunset March 2018

PS:

Er zijn zoveel positieve reacties binnengekomen waardoor deze Sunset March voor het KRA in 2019 zeker zal terugkeren