Klik op het logo voor meer info

Sport als symbool in de strijd tegen kanker

Mont Ventoux is een steile berg in Zuid-Frankrijk met een kale top. Dat kan voor verrassende weersomstandigheden zorgen en maakt dat het beklimmen van deze berg een enorme uitdaging is. Fietsers, wandelaars en hardlopers moeten overal op voorbereid zijn en echt de strijd aangaan om boven te komen. Een sportieve strijd die symbolisch is voor de strijd tegen kanker. 

De oproep van René

Aanleiding voor het beklimmen van de Mont Ventoux was een oproep in 2007 van René Gaastra, volkomen onverwacht getroffen door een hersentumor. Hij vroeg medesporters of ze hem en KWF Kankerbestrijding wilden steunen door de Mont Ventoux op te fietsen. Vijfenveertig fietsers gaven gehoor aan deze oproep. Het evenement is sindsdien flink gegroeid: in 2014 zijn er ruim 550 deelnemers de Mont Ventoux opgegaan met als missie: sport als symbool in de strijd tegen kanker. René is op 25 december 2016 aan deze vreselijke ziekte overleden.

Dit kun je doen

Je kunt meedoen door te fietsen, wandelen of hardlopen. De Mont Ventoux kan meerdere keren op een dag worden beklommen. Ook kun je je inzetten als vrijwilliger voor de voorbereidingen van het evenement of tijdens het evenement.

Dit krijg je ervoor

Lukt het jou de kale berg een of meerdere keren op één dag te trotseren? De uitdaging is enorm. Maar de opbrengst geeft nog meer voldoening. Stichting Mont Ventoux zamelt geld in voor onderzoek naar kanker bij kinderen.

Besteding van de opbrengst

Het doel van de stichting is zoveel mogelijk geld ophalen dat vervolgens beschikbaar wordt gesteld aan KWF Kankerbestrijding en lokale goede doelen. 60 Procent van de totaalopbrengst zal besteed worden aan het KWF. De overige 40 procent zal ten goede komen aan lokale goede doelen.


Op 5 en 6 september 2019 heeft een team van het Vustco deelgenomen aan de beklimming (zowel lopend op donderdag 5 september en op de fiets op vrijdag 6 september) van de Mont Ventoux.

Hiermee willen zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker.

Om deze topprestatie neer te kunnen zetten hebben de deelnemers een uitgebreid trainingsprogramma gevolgd, waarvan een groot deel in hun eigen tijd.
Tijdens de diensturen was er elke dinsdag specifieke looptraining (groepsgewijs) waarbij u bv moet denken aan de loopband in maximale stijging van 6%. Ook hebben een aantal lopers de 4-daagse aangegrepen als trainingsmoment.

Voor de fietsers was er elke dinsdag specifieke fietstraining, zoals; interval, stuurtechniek en klimtraining/techniek

Door het uiteenlopen van de jaarprogramma’s, van de diverse onderdelen van het Vustco, heeft het team helaas te weinig in teamverband kunnen trainen, maar desondanks deze geweldige prestatie neergezet.

De persoonlijke motivatie van de Adjudant Leo Langevoort om aan dit avontuur te beginnen.

De een is uitbehandeld en hoopt met een hormoonbehandeling de kankercellen te temperen, de ander was uitbehandeld en is snel daarna overleden. 2 verschillende mannen, de een 75 en de ander mocht slechts 38 worden. 

Hierboven nogmaals mijn motivatie waarom ik  het nodig vond om een team op te zetten voor Groot Verzet Tegen Kanker.

Maar het bleef niet bij opzetten en verzorgen.
Iets in mij zorgde dat ik onrustiger werd tijdens de weken voorafgaande aan het evenement.

Vooral de berichten die we mochten lezen van Theo, hoe hij omging met zijn ziekte in zijn laatste maanden/weken en dagen inspireerde mij om anders naar verschillende zaken te kijken. Wat een mooi mens was dat, hoe sterk kan je zijn.
Het beklimmen van de Mont Ventoux en de pijn die daarbij kan opkomen staat in schril contrast met de pijnen die hij heeft moeten doorstaan.
Tijdens mijn tocht naar boven had ik vooral zijn teksten in gedachte en ben ook een aantal keer gestopt om in gebed te gaan.
Nog nooit heb ik een beklimming zo intens beleeft.
Bovenop de berg heb ik hem bedankt maar tegelijk ging mijn gedachte naar zijn vrouw en kinderen, ouders, broers, familie en vrienden die hem moeten missen, zo oneerlijk, zo vroeg, zo verdrietig. 

 

RIP broeder 

En nu hebben we dus daadwerkelijk de Mont Ventoux beklommen, te voet of met een fiets. En hebben tot nu toe al meer dan 13.000 euro opgehaald en mogen daar 1250,- bij optellen die onze baas rechtstreeks heeft gedoneerd.  € 14.250,- , dat had ik nooit verwacht. Iedereen nogmaals bedankt.

Ik hoop dat we hebben kunnen bijdragen om een stapje dichterbij te komen tot de oplossing die er voor zorgt dat "uitbehandeld" een term wordt uit het verleden.

Leo direct na de finish

Het verhaal van de voorbereiding en de uitvoering

Met een team bestaande uit diverse rangen en afkomstig van alle delen van het VustCo hebben we deelgenomen aan Groot Verzet Tegen Kanker. Een sportevenement dat georganiseerd wordt voor sponsorwerving voor het KWF en gerelateerde doelen, op en rond de Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk.

 

Doelstellingen vanuit de initiatiefnemers (Kap Zijderveld en Adj Langevoort) van het Vustco waren;

Saamhorigheid binnen het Vustco vergroten;

Maatschappelijke betrokkenheid stimuleren;

Goed doel ondersteunen;

Goede en gezonde levensstijl promoten.

 

In aanloop van het evenement in Frankrijk hebben we persoonlijke acties ondernomen maar is er ook een sportevenement georganiseerd op de kazernes LTK en LBO. Spinning, Trailrun en een officiële wielerwedstrijd zijn die dag georganiseerd waarmee er extra sponsorgelden zijn opgehaald.

De Mont Ventoux ligt in Zuid-Frankrijk en is een voorloper van de Alpen. Met een hoogte van 1909 meter wordt hij ook wel de reus van de Provence genoemd. Kenmerkend is de kale top die doet denken aan een maanlandschap. De route die leidt tot die top heeft een afstand van 26 km waarvan de laatste 6 km gem 9% stijgingspercentage heeft.

Op 5 en 6 sep vond het evenement plaats waarbij op 5 sep de lopers naar boven gingen. Wandelen, hardlopen, marsen of speedmarsen we hebben aan alle disciplines deelgenomen. Elke deelnemers heeft daarbij zijn grens opgezocht en verlegd. Een harde wind en een relatief lage temperatuur maakte het tot een bijzonder zware editie.

De volgende dag waren de fietsers aan de beurt onder vergelijkbare omstandigheden, warm in het dal en koud en winderig op de top.

Door eenieder deelgenoot te maken van elkaars motivatie hebben we binnen het team een sterk saamhorigheidsgevoel kunnen creëren. Dit maakte deze week tot een dierbaar moment.

In totaal hebben we als team meer dan 14.000 euro opgehaald en de stichting uiteindelijk ruim 650.00 euro. Aangezien wij als team het Hospice Zwolle als 2e doel hebben gekozen gaat 40% van ons geld daar naartoe, de overige 60% komt ten goede aan KWF onderzoeken.

Klik op de logo's voor meer informatie over die organisaties