Vuursteuncommando

 

Het Vuursteun Commando levert alle vuursteun vanaf de grond binnen Defensie. Dit doet de eenheid met mobiele 155mm-pantserhouwitsers en 120mm-mortieren. De eenheid bestrijkt de hele vuursteunketen: van doelselectie, -opsporing, -verwerking en -bestrijding tot evaluatie en planning. Het commando bestaat uit een staf, de Vuursteunschool, het artillerieschietkamp en 41 Afdeling Artillerie.

41 Afdeling Artillerie is in januari 2019 opgericht. Hiermee is er weer een specifieke eenheid voor de operationele inzet van de Pantserhouwitser 2000 (PzH2000NL) en de 120mm-mortieren. De afdeling bestaat uit een stafbatterij en 3 vuursteunbatterijen. Die laatsten bestaan uit 2 PzH-batterijen, met elk 8 PzH’s en een mortierbatterij met 8 mortieren

Uitbreiding

Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie is er sprake van een hernieuwde focus op het grootschalig conflict. Ook streeft de landmacht naar herstel van de balans tussen gevechtsondersteuning en manoeuvre. Daarom worden zo’n 30 PzH2000NL niet verkocht, in tegenstelling tot eerdere bezuinigingsplannen. Deze maakt de industrie allemaal up-to-date gemaakt. Met 4 hiervan krijgt de afdeling in 2019 een extra, kleinere, PzH-batterij (De D-batterij, zie stippellijnen hieronder). De niet gebruikte houwitsers worden opgeslagen als reserve. 

De mortierbatterij krijgt een extra peloton met 4 mortieren (zie stippellijnen hieronder). Ook worden de mortieren gemoderniseerd. Ten slotte koopt het Vuursteun Commando nieuwe doelopsporingsradars.

 

Joint Fires Cells en Fire Support Teams

Het Vuursteun Commando is ook verantwoordelijk voor de  Joint Fires Cells en Fire Support Teams van de manoeuvre-eenheden:

  • Joint Fires Cells coördineren (gelijktijdige) zware wapeninzet vanaf de grond, vanuit de lucht (helikopters en vliegtuigen) en wapeninzet van marineschepen. Ze doen dit vanuit commandocentra ingedeeld bij de gevechtseenheden van de brigades, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers.
  • Fire Support Teams werken in het veld, dicht bij de aan te vallen doelen. Ze hebben radiocontact met de artillerie, vliegers of schepen en geven door waar het doel zich bevindt.

Het Vuursteun Commando is begin 2013 ontstaan door samenvoeging van het Opleiding en Training Centrum Vuursteun met de voormalige korpsen Veldartillerie en Rijdende Artillerie, aangevuld met de 120mm-mortiereenheden van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers. Het Vuursteun Commando is gestationeerd op de Legerplaats bij Oldebroek in ’t Harde.

De eenheid ontstond begin 2013 door samenvoeging van de voormalige korpsen Veldartillerie en Rijdende Artillerie, aangevuld met de 120mm-mortiereenheden van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers. Het VuursteunCommando is gestationeerd op de Legerplaats bij Oldebroek in ’t Harde.