Nederlandse Veteranendag 2024 Den Haag 

Artillerie ruim vertegenwoordigd op Nederlandse Veteranendag

 

Zaterdag 29 juni tijdens de 20e editie van de Nederlandse Veteranendag hebben wederom meerdere artilleriedetachementen deelgenomen aan het defilé.

Het defilé dat wij met ons detachement hebben gelopen werd muzikaal begeleid door diverse orkesten.

Het is ons ook dit jaar weer gelukt, na een gedegen voorbereiding en vele publicaties, 60 oude en “jonge" veteranen bij elkaar te brengen om te defileren. Dit zijn zowel actieve als post-actieve veteranen die uiteenlopende missie hebben gedraaid. De “oude” veteranen van het KNIL, Nieuw Guinea etc. zijn helaas niet meer vertegenwoordigd vanwege hun leeftijd. Dus een goede ontwikkeling dat de jonge veteranen het stokje overnemen. Totaal aantal deelnemers aan het defilé betrof dit jaar bijna 4000 veteranen waaronder 140 artilleristen.

Dit jaar hebben we op het Malieveld twee artillerietenten bemand die gezamenlijk bezet worden door het Korps Veldartillerie, het Korps Rijdende Artillerie en het Veteranen Ontmoetings Centrum Legerplaats bij Oldebroek (SVOC-LbO). Deze tenten zijn een ontmoetingspunt voor alle aanwezige artilleristen op deze dag. Door een gedegen voorbereiding zijn we gekomen tot een uitstekende inrichting die veel bezoekers trok. Deze organisatie is opgezet door de Stichting Korpsveldartillerie, Stichting Veteranen Korps Rijdende Artillerie en de Stichting Veteranenhuis Artillerie 't Harde. Het voorbereidende werk en de opbouwwerkzaamheden werden dit jaar uitgevoerd door Korpsadjudant Ed Curvers, Arjan Dijkhuizen, Sandy (nichtje van Arjan), Erwin Uiterwijk en 3 mannen van de Afdeling.

Een geweldig mooie dag met prachtig weer, al was het erg warm, is door de vele toeschouwers (meer dan 75.000) langs de route tot een succes geworden. Hartverwarmend om te zien en mee te maken dat men dankbaar is voor de inzet van de Nederlandse militair waar dan ook ter wereld. Hier kunnen wij als artilleristen trots op zijn!