Nederlandse Veteranendag 2022 Den Haag 

Artillerie ruim vertegenwoordigd op Nederlandse Veteranendag

 

Zaterdag 25 juni tijdens de 15e editie van de Nederlandse Veteranendag hebben meerdere artilleriedetachementen deelgenomen aan het defilé.
Het was dit jaar ook een bijzondere Veteranendag omdat het ochtenddeel in het licht stond van de uitreiking, aan 18 eenheden, van een cravatte. Deze werden uitgereikt aan de 18 eenheden die zich hebben onderscheiden in Afghanistan. Ook het Korps Rijdende Artillerie en het Korps Veld Artillerie waren met 1 van hun eenheden hier onderdeel van en kregen zodoende door de koning een cravatte uitgereikt. De foto's die in het fotoalbum staan (zie link onderaan) zeggen meer dan woorden.
Wilt u weten wat de achtergrond is waarom deze cravattes aan het KRA en aan het KVA zijn uitgedeeld klik dan maar op de emblemen onder de tekst.

Het defilé welk wij hebben gelopen werd muzikaal begeleid door het Reünie Orkest Artillerie.

Het is ons gelukt om dit jaar, na een gedegen voorbereiding, 60 oude en “jonge" veteranen bij elkaar te brengen om te defileren. Dit zijn zowel actieve als postactieve veteranen die uiteenlopende missie hebben gedraaid. De “oude” veteranen van het KNIL, Nieuw Guinea etc. zijn helaas niet meer vertegenwoordigd vanwege hun leeftijd. Dus een goede ontwikkeling dat de jonge veteranen het stokje overnemen. Totaal aantal deelnemers aan het defilé betrof dit jaar 3500 veteranen waaronder 140 artilleristen.

Dit jaar hebben we op het Malieveld drie artillerietenten bemand, namelijk van het Korps Veldartillerie, van het Korps Rijdende Artillerie en dit jaar voor het eerst door het Veteranenhuis Artillerie 't Harde. Deze tenten zijn een ontmoetingspunt voor alle aanwezige artilleristen op deze dag. Door een gedegen voorbereiding zijn we gekomen tot een uitstekende inrichting die veel bezoekers trok. Deze organisatie is opgezet door de Stichting Korpsveldartillerie, Stichting Veteranen Korps Rijdende Artillerie en de Stichting Veteranenhuis Artillerie 't Harde onder de vlag van de Artillerie Veteranen Associatie.

Een geweldig mooie dag met prachtig weer, al was het erg warm, is door de vele toeschouwers (75.000) langs de route tot een succes geworden. Hartverwarmend om te zien en mee te maken dat men dankbaar is voor de inzet van de Nederlandse militair waar dan ook ter wereld. Hier kunnen wij als artilleristen trots op zijn!