Verslag, foto's en video van PRINSJESDAG 2019

Vandaag, 17 september 2019, is de redactie van de website op bezoek geweest bij de Charlie 'Rijders' Vuursteunbatterij van de 41 Afd Art. De batterij had vandaag de opdracht om de saluutschoten ter gelegenheid van Prinsjesdag 2019 af te geven.

Afgelopen week heeft de batterij een intensieve training ondergaan om ook deze opdracht weer tot in de puntjes uit te voeren, waarbij op vrijdag 13 september de generale repetitie was van het uit te voeren protocol en ceremonieel.

Gisteren is er een voorbereidingsgroep als voor-detachement, olv de commandant verbindingsgroep, vertrokken richting Den Haag. Deze groep had de 25-ponders en munitie bij zich, dit om te voorkomen dat op de dag van uitvoering, er door bv. files, autopech of iets dergelijks, de 25-ponders niet of niet tijdig aanwezig zijn.

Vanochtend in alle vroegte is de bus met de hoofdmacht (lees de 4 stukbedieningen en ondersteunende kaderleden en rijders) richting Den Haag vertrokken. Na een tussenstop op de locatie waar de ceremoniële tenuen lagen opgeslagen heeft iedereen (van de saluutbatterij) zich omgekleed in Dolman en is het gezelschap aansluitend verder gereisd naar het Malieveld in Den Haag.

Daar aangekomen werd eerst nog een keer het opmarcheren van de batterij, olv de Batterijcommandant en de Batterijofficier, beoefend. Hierna was het voor een ieder rust achter de stukken, oftewel wachten tot het eerste officiële onderdeel een aanvang nam en dat was het melden van de batterij aan de Gouverneur der Residentie.

Om 11.40 uur was het moment daar dat de batterij op moest marcheren om hun posities in te nemen bij de 4 vuurmonden. Om 11.55 uur was de aankomst van de Gouverneur der Residentie gepland en ook die was precies op tijd. Na het melden van de batterij, door de Batterijcommandant aan de Gouverneur der Residentie, werd de inspectie van de batterij uitgevoerd.

Het geheel stond er voortreffelijk en naar volle tevredenheid van de Gouverneur der Residentie bij en nadat de Batterijcommandant de batterij had afgemeld is de Gouverneur der Residentie vertrokken voor zijn volgende plichtpleging.

Voor de bedieningen van de vuurmonden was het daarna weer, nadat zij waren afgemarcheerd, rust en de mogelijkheid om nog wat te eten, het toilet te bezoeken en het tenue wederom tot in de puntjes te verzorgen, want niet veel later klonk de kreet "opstellen".

De Batterijcommandant, de Batterijofficier en de 4 bedieningen stelden zich op om op te marcheren richting hun posities bij en achter de vuurmonden. 

Wederom werd deze exercitie vlekkeloos uitgevoerd en stond de saluutbatterij "Charlie 'Rijders' Vuursteunbatterij van de 41 Afd Art" klaar om de saluutschoten af te geven.

Om exact 13.01 uur kwam het signaal om het eerste schot af te geven. Daarna volgde elke minuut een saluutschot. Om 14.08 werd het laatste schot afgegeven.

De Charlie 'Rijders' Vuursteunbatterij 41 Afdeling Artillerie heeft 68 saluutschoten afgegeven.

Dit alles werd op de voet gevolgd onder grote belangstelling van publiek, waaronder ook een aantal oud korpscommandanten en oud rijders aanwezig waren.

Wederom een prima uitgevoerde ceremoniële opdracht.